Manuella rullstolar

Vi hittade svar på:

Totalbredden hittar du i bruksanvisningen eller i beställningsunderlaget på respektive produkt. Det som är viktigt att veta när det gäller manuella rullstolar är om du har kambring så ökar totalbredden fort. Tex en stol med 6 grader kambring och 24" hjul, blir 8 cm bredare än en stol med 0 grader kambring.

Om du har en hopfällbar rullstol hittar du det på krysset under rullstolens sits. Om du har en rullstol med fast ram hittar du serienumret på ramens baksida.

Trycket beror på däcktypen. För mer information se produktens bruksanvisning.

Valet av ett däck beror på i vilken miljö du planerar att använda rullstolen. Det finns två kategorier: luftdäck och och massiva däck. I allmänhet föredrar en aktiv användare alltid ett luftdäck, eftersom det ger större komfort, precision och körprestanda. Det är dock föremål för punkteringar och regelbundet underhåll. Vad gäller massiva däck kräver de inget underhåll och riskeras inte att punkteras men körkvaliteten är lägre, vilket är bättre för de mindre aktiva.

Valet av hjulstorlek beror på hur lång du är och hur du vill sitta. Större hjul kan ge mer komfort tack vare lägre rullmotstånd, särskilt när du är utomhus. Mindre hjul anses emellertid göra din rullstol mer smidig. Ditt val av hjulstorlek bör göra det möjligt för dig att sitta bekvämt och samtidigt kräva en minimal ansträngning för att driva din stol framåt.

Sidoskydd är monterade på vänster och höger sida av din rullstol. De hjälper till att skydda dina händer och kläder från smuts och vatten som kan stänka upp från rullstolens hjul. Sidoskydd är fasta eller avtagbara och finns i olika former och storlekar.

Ekerskydd är plastskydd som man sätter på drivhjulet. De är fästa på ett sådant sätt att de hjälper till att förhindra att dina fingrar fastnar mellan hjulens ekrar när du driver din rullstol framåt. De är också ett bra sätt att designa din rullstol på ett personligt sätt. Vår Built-4-Me-avdelning kan till och med producera ekerskydd med med din egna, unika design!

   

Camber eller som det också kallas, kambring, är bakhjulens vinkel i förhållande till marken. Traditionellt är bakhjulen 90 grader mot marken, så att kambringen är 0 grader. En positiv kambring (vanligtvis ser man detta på sportrullstolar) justerar bakhjulens vinkel så att det är bredare mellan hjulen nertill jämfört med upptill. Positiv kambring gör stolen lättare att manövrera och ökar stolens stabilitet.  

 

Drivringen är den del på bakhjulet som du greppar för att driva din rullstol framåt (eller bakåt). Den är fäst på hjulets utsida och finns i en mängd olika material (t.ex aluminium, rostfritt stål eller titan). Drivringar finns också med gummibeläggning eller kan utrustas med gummilister för att öka friktionen och ge bättre grepp. Avståndet från drivringen till hjulet kan justeras efter dina behov.