Team Sunrise
Stefan Jansson

Stefan Jansson

Rullstolsrugby

Deras resa

"Rullstolsrugby har blivit en viktig del av mig. Sporten har gett mig mer självförtroende och pushar mig att bryta gränserna för vad som egentligen är möjligt."

Stefan Jansson

Född i Sverige den 8 mars 1985 fick Stefan Jansson i tidig ålder diagnosen CMT (Charcot - Marie - Tooth), ett tillstånd som gjorde honom svag i båda sina armar, händer och ben. "Jag har alltid gjort vad jag vill och lät aldrig min funktionsnedsättning hindra mig. Det har format mig till den person jag är i dag". Det var under en rehabiliteringsresa till Florida som Stefan först provade rullstolsrugby - "Under tiden där blev jag erbjuden möjligheten att prova en mängd olika sporter och det var då jag föll för rullstolsrugby. Inom ett år hade jag börjat spela med ett lag i Stockholm. Sporten innehåller allt som jag behöver - intensitet, tuffhet och med en hel del taktik och fysisk träning.  Jag gillade det redan från början. Om du får chansen att prova - ta den! Det snabba spelet och känslan av frihet på banan i en specialbyggd rullstol är magisk".

År 2006, bestämde sig Stefan (tillsammans med andra) för att ta sitt intresse för rullstolsrugby ett steg längre och startade ett rullstolsrugbylag som heter ”Köping Hillbillies ". "Den största utmaningen jag hade var avsaknaden av lag i Sverige. Om du inte bor i närheten av ett befintlig lag så måste du kanske köra ganska långt - eller starta ett eget lag. Sanningen är att det är värt det. Ett par år senare blev hans lag välkänt genom en TV-dokumentär som sändes i Sverige, Danmark, Norge och Finland. Stefan flyttade från sin hemstad till Kristineham när han var 23 år för att studera och när han var färdigutbildad flyttade han till Stockholm för att fortsätta sin passion för rullstolsrugby. Det är den stad där de flesta spelarna bodde i vilket ledde till utökad träningstid. 
 
Stefan har tävlat (och vunnit) otaliga EM sedan 2005 och har spelat över 185 matcher för det svenska landslaget. Han bor fortfarande i Stockholm och går nu in på sitt 16:e år av tävlande. Stefan tävlar fortfarande med sitt älskade lag Köping Hillbillies och är även tränare för ett nytt lag som kallas "Norrbacka HIF". "Rullstolsrugby har blivit en stor del av mig och sporten har gett mig mer självförtroende och pushar mig att bryta gränserna för det möjliga. Min dröm är att fortsätta att ha ett bra liv tillsammans med min familj, vänner och arbete ... och naturligtvis rullstolsrugby!"

 

Stefan Jansson, Rullstolsrugby

Vägen till framgång

2016

Paralympic Games (Rio)

6th Place

2015

European Championships (Finland)

Silver Medal

2013

European Championships (Belgium)

Gold Medal

2011

European Championships (Switzerland)

Gold Medal

2009

European Championships (Denmark)

Silver Medal

2007

European Championships (Finland)

Bronze Medal

2005

European Championships (Denmark)

Bronze Medal