Sittande och positionering / JAY / Rullstolsdynor / JAY Balance Cryo Fluid

JAY Balance Cryo FluidSittdyna

Vi presenterar en revolutionerande teknik för att hålla huden sval.

Cryo Fluid är ett fluidinlägg som är tillgängligt för rullstolsdynan JAY Balance som sedan tidigare utmärkt sig som en av de bästa dynorna när det handlar om tryckavlastning. Med den patenterade Cryo Fluiden får du ännu bättre hudskydd då den aktivt kyler hudytan i upp till 8 timmar (interna testdata vid 25° C) samtidigt som trycket fördelas jämnt, skjuvningen minskas och risken för fukt sänks.

JAY Balance Cryo Fluid finns i två höjder:

  • JAY Balance Djup Cryo Fluid är 100 mm hög och passar för brukare som sjunker djupt ner i sin dyna vid sittande och behöver den extra höjden samt extra fluid.
  • Jay Balance Cryo Fluid är 75 mm hög för brukare som önskar en låg dyna och som gör överförflyttningar från en lägre yta.

För en sammanfattning över nyheterna, klicka på denna länk. 

* Interna testdata vid 25 ° C. Resultaten kan variera.
Kontakt
JAY Balance with Cryo® Fluid Technology
Ger en av marknadens högsta grad av tryckavlastning.

Ger en av marknadens högsta grad av tryckavlastning.

Se filmen som förklarar hur tekniken i Cryo Fluiden tar hand om alla 4 riskfaktorerna! OBS. filmen är på engelska.

1. Tryck: Cryo Fluid fördelar trycket jämnt över sittytan.

2. Skjuvning: ett 4-vägs stretchigt Lycra®-överdrag minskar skjuvkrafter mellan dynans överdrag och Cryo Fluid-inlägget.

3. Temperatur: Cryo Fluid håller hudtemperaturen inom det terapeutiska temperaturintervallet i upp till 8 immar.

4. Fukt: En svalare hudtemperatur minskar risken för fukt i form av svett på sittytan.

 

 

Hur Cryo® Fluid fungerar

Hur Cryo® Fluid fungerar

Active Cooling icon

Värme lämnar hudytan och huden blir därmed svalare.

Cryo Fluid har miljoner mikropärlor fyllda med paraffinvax som smälter vid en speciell temperatur. Eftersom hudens temperatur är varmare än fluidens överförs värme från huden aktivt in i fluiden. Detta resulterar i en sänkning av hudens temperatur så att den hålls inom det terapeutiska området.

Therapeutic effect: 8 hours icon

Långvarig effekt

Utöver mikropärlorna använder Cryo Fluid också grafit på grund av dess höga kapacitet att effektivt sprida värme genom vätska. Denna värmespridning fortsätter att dra värme från huden tills alla mikropärlor har smält, vilket resulterar i en terapeutisk kylningseffekt som kan pågå i upp till 8 timmar*. Mikropärlorna stelnar naturligt igen efter att fluiden återgår till rumstemperatur.

* Intern testdata vid 25° C. Resultaten kan variera.

Utvecklad för att hålla huden sval

Utvecklad för att hålla huden sval

Med marknadens traditionella sittdynor kan temperaturen i huden vid sittande stiga ända upp till 37 °C, vilket leder till en ökad risk för trycksår. Genom att sänka hudens temperatur med så lite som 1 °C kan man minska risken för trycksår betydligt.

Cryo Fluid konstruerades för att kyla huden milt och hålla hudens temperatur inom ett terapeutiskt temperaturintervall på 28 °C - 35 °C, vilket effektivt sänker risken för trycksår. Den svalare hudtemperaturen har den extra fördelen att den minskar risken för fukt i form av svett.

Skumbas med mjuk kontur, nu i två höjder.

Skumbas med mjuk kontur, nu i två höjder.

Med dynan JAY Balance får du en skumbas med slutna celler och mjuk kontur. Den främre kanten på sittgropen i kombination med den bakre kanten håller fluiden på plats i sittgropen och ger stöd åt bäcken och trokanter.

JAY Balance Cryo Fluid finns i två höjder:

  • JAY Balance Djup Cryo Fluid är 100 mm hög och passar för brukare som sjunker djupt ner i sin dyna vid sittande och behöver den extra höjden samt extra fluid.
  • Jay Balance Cryo Fluid är 75 mm hög för brukare som önskar en låg dyna och som gör överförflyttningar från en lägre yta.
Andra inlägg att välja mellan: fluidinlägg & luftinlägg

Andra inlägg att välja mellan: fluidinlägg & luftinlägg

Utöver inlägg med Cryo Fluid kan du även välja att din JAY Balance dyna ska ha vanligt fluidinlägg eller luftinlägg. 

Dimensioner
Totalbredd:460 mm - 600 mm
Totalhöjd:Höjd JAY Balance Cryp Fluid: 75 mm / Höjd JAY Balance Djup Cryo Fluid: 100 mm
Djup:360 mm - 600 mm
Vikter
Totalvikt:3 kg (400 x 460 mm med Cryo Fluid)
Max. brukarvikt:150 kg (400 mm – 500 mm bredd); 225 kg (560 mm – 600 mm bredd)
Alternativ
Överdragstyp:Inkontinens och luftgenomsläppligt
Typ av dyna:Cryo Fluid

Alla tillval och tillbehör är inte kompatibla med olika rullstolskonfigurationer. Vänligen se bruksanvisning och beställningsunderlag för mer information.

Dokumentation

Vanligt förekommande frågor

JAY Balance med Cryo Fluid har fördelar både på sommaren och vintern. På sommaren utsätts huden för riskfaktorer som hög temperatur utomhus vilket innebär att man svettas mer och därmed att mer fukt uppstår. Hudens temperatur skiljer sig dock inte från vintern till sommaren. Enligt flera studier minskar risken för trycksår när hudtemperaturen sänks.

Har du köpt dynan komplett med Cryo fluid-inlägget så ser du det på etiketten på sidan av dynan. JAY Balance med Cryo Fluid har en etikett med en blå Cryo-symbol. Själva Cryo Fluid-inlägget är uppdelat i 5 kamrar.

Cryo fluiden innehåller milljontals mikropärlor fyllda med paraffinvax som som växlar från fast till flytande form som svar på ökad värme. I fluiden finns också grafit som aktivt drar värme från huden till de omgivande mikropärlorna i dynan.
Cryo Fluiden återställs till sitt ursprungligt tillstånd när fluiden återgår till rumstemperatur d.v.s när dynan slutar att användas. JAY Fluid med Cryo Teknologin kan användas och återanvändas obegränsat antal gånger.

När dynan har använts kontinuerligt i 8 timmar behöver den tid att återställas i rumstemperatur (24° C) i 12 timmar för bästa effekt. Tiden den behöver är beroende av omgivningens temperatur och kan minskas med en lägre temperatur. Temperaturen ska hållas under 28° C vid dessa tillfällen annars kommer fluiden inte att återställas.

Om dynan fortsätter att användas i mer än 8 timmar eller om den förvaras i en temperatur som överstiger 28° C under återhämtning ger dynan med Cryo fluid fortfarande samma tryckavlastning, stabilitet och komfort som tidigare men då utan den kylande egenskapen.

Cryo Fluid minskar hudens temperatur med max 5 °C.

 1 2